En düşük otomobil ÖTV sinin bile yüzde 45 olduğu Türkiye de hükümetin sadece elektrikli araçların ÖTV sini yüzde 3 e indirerek büyük teşvik vermesi biraz hüsranla sonuçlandı.


TOYOTA Türkiye CEO su Ali Haydar Bozkurt, Türkiye de elektrikli araçlara yüzde 3 ile önemli ÖTV teşviki verilirken, hibrit araçların görmezden gelinmesinden ötürü hem ülkenin hem de tüketicilerin zararlı çıktığını söyledi. Cenevre otomobil fuarında konuştuğumuz Ali Haydar Bozkurt, Bataryası satılmayıp kiralanan bir araçtan yüzde 3 ÖTV almak, motoru olmayan bir aracın satılmasına izin verilmesinden farklı değildi dedi.

6 MİLYON HİBRİT

Bozkurt şunları söyledi: Nitekim Türk tüketicisi böyle bir modele ilgi göstermedi. Oysa aynı dönemde hibrit araçlar da benzer bir ÖTV teşviki içine dahil edilseydi, bugün yollarımızda hem çevreyi daha az kirleten, hem de sahiplerinin cebinden daha az yakıt parası alan araçlar dolaşacaktı. Toyota nın bügün dünya yollarında yürüyen hibrit araç sayısı 6 milyon adeti geçti. Bugün Türkiye satış fiyatı yüksek ÖTV den ötürü 45 bin Euro olan markanın en popüler hibrit modeli Prius, Türkiye de tıpkı elektrikli bir araç gibi vergilendirilseydi fiyatı 20-25 bin Euro ya kadar düşerdi. Bu da talebin artmasına yol açardı.

TÜM MODELLER OLACAK

Toyota nın 2020 yılında mevcut tüm modellerinin hibrit versiyonlarını da üretmiş olacağını açıklayan Ali Haydar Bozkurt, Türkiye de de hibrit modeller üretilmesini istediklerini ancak yüksek vergiden ötürü pazarın hacminin büyümediğini, bunun da Toyota merkez tarafından üretimin önünde bir engel olarak görüldüğünü belirtti. Bozkurt, Toyota yönetimine Türkiye de hibrit araç üretilmesini istedik. Ancak ne yazık ki dünyada büyük teşvik alan bu araçlara yönelik Türkiye de hiç bir teşvik yok. Bu da talebin olmamasını sağlıyor. Böyle olunca da üretimi gündeme gelemiyor dedi.

50 bini en az 3 yıl öteledik

Toyota nın 2013 te 38 bin 500 olan toplam satışının 2014 te 29 bin ile 31 bin adet arasına gerilemesini beklediklerini belirten Bozkurt, 2014 yılı için 50 bin adetlik satış hedefi koymuştuk. Ama yaşanan gelişmelerden dolayı bunu 3-4 yıl ötelemek zorundayız dedi.

Devşirme itirafı

BÜYÜK umutlarla 2012 yılında Oyak Renault tarafından Türkiye de üretilmeye başlanan Türkiye nin ilk seri üretim elektrikli aracının macerası geçtiğimiz yıl sonunda sona erdi. ÖTV oranları yüzde 3 e indirilse de menzil problemi nedeniyle 2 yılda sadece 215 satan Fluence Z.E. nin ihracatı da beklentinin altında kalınca büyük proje sona erdirildi.

Oyak Renault un eski Genel Müdürü TOYOTA Türkiye , Fluence Z.E nin başına gelenin 4 milyar Euro yatırımla hayata geçirilen Zoe Z.E., Twizy, Z.E gibi diğer elektrik Renault modellerinin başına gelmeyeceğini belirterek, Çünkü Fluence Z.E. devşirme bir modeldi ve bu yüzden başarılı olamadı. Bizde elektrikli araçta devşirme olmayacağını anladık dedi. Şu an Renault Euromed-Afrika Bölgesi nde hafif ticari ve binek ürün programlarından sorumlu Yönetim Komitesi Üyesi olan Tarık Tunalıoğlu, Fluence Z.E. nin mevcut Fluence nin üstüne monte edildiğini belirterek, bu yüzden pili ve menzilinin yeterli olmadığını, diğer modellerin ise baştan elektrikli olarak doğduğunu hatırlattı.


Yorumlar

Yorum Ekle
Yorum yapılmadı.